Eerste indruk van India

By July 26, 2013Uncategorized

We zitten nu een week in India dus stuurde mijn zus een Whatsapp met de vraag hoe de eerste indruk was, ik vond het een blog waard!

De aankomst op het vliegveld gaf een hele moderne indruk, ook de bus naar het treinstation was nieuw maar onderweg zagen we de eerste grote bende die New Delhi / India is. Het land kent een mega contrast, we zagen laatst een nieuwe BMW 5-serie rijden door een straatarme buurt. Maar de verhouding ligt aan de kant dat er heel veel extreem arme zijn en maar een handje vol extreem rijke die door de corruptie in het land ook alleen maar rijker worden. Las een artikel over een programma voor schoolmaaltijden waarvan van het budget maar 20% bij de scholen zelf uitkomt. De treinen hebben verschillende klasse maar de Sleeperclass of bij dagtreinen de Chairclass is verreweg het ruimst vertegenwoordigd.

In sommige blogs staan wat prijzen maar nu ik de blog ben aan het typen ligt er een zakje chips, een pak koekjes een flesje Mtn Dew en een fles water voor me. Kostte een euro en dan zijn het alles westerse merken. Een ritje met de Riksja die soms best ver zijn kostten ons gemiddeld €1,30 en dat is het tarief wat netjes onderhandelen voor een toerist wordt geteld. Voor een local zal het minder dan de helft zijn maar aangezien het geld voor zo een riksja ritje rechtstreeks bij de chauffeur uitkomt mogen ze me prima dat tarief rekenen. We zijn westerse toeristen dus in verhouding is het voor ons nog steeds spotgoedkoop.

Dan over het straatbeeld, ja dat is goor. Koeien en runderen lopen overal op straat, op markten en stations. Ze laten dus ook overal de uitwerpselen vallen. Vooral in Jaisalmer waar het nauwelijks regent was het resultaat wel te ruiken. In de andere steden waar het aanzienlijk meer heeft geregend overheerst de geur van de Indiase keuken.

De verhalen van bestel ‘No spicy’ en verbrand alsnog je mond hebben we nog niet ervaren. Als je vraagt om het niet te heet te maken krijg je gewoon een licht pittige maaltijd waarbij in mijn ogen veel meer van de andere smaken behouden blijven. Ik heb nu al een aantal varianten van de Indiase Curry gehad en ze verschillen extreem. In Nederland gaat het nog wel eens om een Indiaas gerecht dat Rode Curry heet. Als je dat hier bestelt krijg je alsnog 10 verschillende soorten. Ook de Naans zijn hier heel erg basic. Niet de dikke dingen die je bij de Appie krijgt maar lekker dunne Naans. Wel is het land echt gemaakt op de Vegatarier, veel pure veg. restaurants maar ook overal aanduidingen bij. Groen is veg, rood is met dierlijke producten. Dit staat overal op, niet alleen menukaarten en verpakkingen van koekjes maar zelfs middenin de Mentos reclame op Tv.

Verder zijn de steden waar we tot nu toe geweest zijn niet overladen met toeristische attracties. De meeste steden hier in Rajasthan hebben een fort op een heuvel en een markt. Udaipur heeft dan een groot paleis bij het meer. Je moet dus ook wel van het wandelen door de straten houden om een dag om te krijgen. Voor mij dus prima. Zeker met de prijzen voor een drankje bij een cafe is het ook goed op een rustig tempo te zien.

We zijn tot nu toe voornamelijk in Rajasthan geweest, een erg toeristvriendelijk gebied maar nog steeds moet je erg op je hoede zijn. We hebben in Udaipur de eerste erg laat de riksja terug gepakt wat ons opzadelde met een geringe keuze riksja bestuurders, sterker nog, er was er maar één. Meteen sprong er een mannetje bij en na 2 minuten vroegen ze ons of we met een groep waren. Uiteraard zeg je op zo een moment dat je met een groep bent en begin je super luidruchtig te doen alsof je de reisleider aan de telefoon hebt die zich afvraagt waar je bent maar toch, India is niet de plek om ‘s avonds nog over straat te gaan.

Verder zijn de mensen allemaal vriendelijk en spreken ze vrijwel allemaal voldoende Engels om je te helpen. Voorzover de eerste indruk:)