Dag 14 – Met de tuktuks door Phnom Penh

By July 23, 2012Uncategorized

Dag 14, bring it on!
Vandaag was onze tweede dag in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

We hadden al een deel van de stad gezien tijdens onze wandeling gisteren maar het is een grote stad dus voor vandaag bleef er nog genoeg over:).

Na een wandeling van een kwartier merkten we toch dat het te warm was om te lopen dus fixten we een tuktuk voor de hele dag. We hadden 10 dollar afgesproken voor een hele dag, best een nette deal.

De tour begon bij Wat Phnom, een tempel op de enige heuvel die deze stad rijk ik. Deze was gemaakt in dezelfde stijl als zoveel hier, Khmer daken. Deze tempel staat bekend om het bidden voor opleiding of werk dus dat heb ik ook maar even gedaan.

Onze oh zo vriendelijke tuktuk bestuurder leidde ons erna op verzoek naar de Amerikaanse Ambassade, en de Central Market. We hadden gisteren toch al min of meer aangekondigd dat we wat mafs van plan waren om te eten dus dat wilden we nakomen. Vol goede moed hebben we er 1,5 uur naar gezocht (!!). We vonden ondertussen wel een kraampje waar ze gemarineerde krabjes verkochten. Ware het niet dat ze te klein waren om de schaal van de poten af te krijgen. Dus kauwen die handel!

Next stop was het paleis, nu van binnen. Het was tussen de middag gesloten dus we hebben het kunnen bewonderen zonder toeristen omdat die pas een uur later in de ladingen kwamen. Het idiootste wat je kan tegen komen staat allemaal in Azië. Zo stond er een Silver Pagoda. Riemen vast we gaan eens even voor de getallen. Op de vloer lagen 5000 zilveren tegels. Geen laagje, een kilo per stuk. Lagen kleden op maar soms zag je stukken ertussen door. De Budha was gemaakt van smaragd van een kleine meter hoog. Ervoor stond een budha op ware grote die belegd was met bijna 5000 diamanten waarvan een paar behoorlijke stenen. Erachter stond de stoel die 23 kilo goud bevatte. Na dit epicentrum van over kill gingen bekeken we de rest van het complex wat ook prachtig was maar daar mochten wel foto’s gemaakt worden dus dat is handiger.

Hierna waren we de tuktuk bestuurder kwijt. We liepen om 3 uur het paleis uit en verwachtte dat hij er zou zijn hoewel 4 uur de bedoeling was, maar ook om 20 over geen probleem. Het punt was we hadden hem nog niet betaald dus dat was onze stijl niet. Maarja we moesten door.

Met een andere tuktuk zijn we bij het Tuol Sleng museum gegaan. Een genocide kamp van de Rode Khmer. Het was ooit een school en was door de Rode Khmer ingezet voor marteling icm ondervraging en gevangenis. In 4 jaar tijd hebben hier 20.000 mensen de dood gevonden. Het indrukwekkende was dat naast de foto’s en marteltuigen op een vloer liep waar je vaker donkere vegen zag die oud bloed waren. Behoorlijk heftig.

Los van het feit dat de dag zelf ten einde liep hadden wij het ook wel gehad. We gingen terug naar ons hotel, tijdens onze trip met de eerste tuktuk moesten we nog wat oppikken bij het Guesthouse dus daar stond die. Herrie maken kon die. Maar we hadden doordat hij er niet was extra kosten gemaakt dus die 10 werden het zeker niet. Na een verhitte discussie hebben we hem een goede deal gemaakt en erop aangedrongen dat die zo snel mogelijk moest gaan.

Dat was dan wat minder maar voor de verdere rest is Azië een prima regio:)
Morgenochtend pakken we de bus naar Siem Reap, we wilden met de boot over de Tonnlé sap maar daar staat het water te laag voor:(