Lima, een stad met twee gezichten

By November 17, 2014Uncategorized

Iedere zelf respecterende noemenswaardige stad in Zuid-Amerika heeft een Plaza de Armas, een Plaza San Fransisco en een gelijknamige kerk die allemaal te vinden zijn in het koloniale centrum van de stad. Dat houdt dan weer niet in dat iedere stad een kopie is van een soort 16e eeuwse blauwdruk. Cusco ademde echt een relaxed sfeertje op Plaza de Armas, de dorpsoudsten zaten er rustig in of uit de zon al het leven op het grote plein in hun op te nemen terwijl de toeristen de mooie architectuur rondom het plein vastlegden.

Lima, de hoofdstad van Peru heeft een totaal andere sfeer, ja de Plaza de Armas is er maar daar ligt ook het presidentieel paleis met een tribune voor de wissel van de wacht. Het kan ook komen door la garúa, de mist die boven Lima hangt van april tot oktober. Het heeft Lima de naam van de somberste hoofdstad opgeleverd en dat was ook de indruk die ik er van kreeg. Maar… Ik weet zeker dat als je hier op een zonnige decemberdag rondloopt tussen de massa’s goedgemutste toeristen je mij voor gek verklaart. Vanuit Larcomar, het winkelcentrum in Miraflores uitkijkt over een met zon verlichte oceaan met op de achtergrond geluiden van spelende kinderen op het strand. Dan pas denk ik dat een park als Parque del Amor tot zijn recht komt.

Het nadeel hieraan, des te groter is de kans dat je slecht weer hebt in Machu Picchu, en dat zou vervelender zijn. Dus neem je zeker de moeite om Lima te verkennen, ga ’s avonds naar Parque de la Reserva en bekijk de prachtige verlichte fonteinen.

Ik was echter twee keer in Lima, en er zat dik een week tussen. Ik kwam terug op de dag van de onafhankelijkheid. Dat is een soort lokale koninginnedag koningsdag (Fiestas Patrias). Ik ben die avond gaan stappen met een groep vers ontmoette Limanezen, dan leer je de andere kant van Lima, met een feestdag weten ze zeker raad! De dag erop ben ik terug gegaan naar Larcomar waar toevallig wat zon doorbrak, en toen wist ik zeker dat Lima in het Europees hoogseizoen haar echte schoonheid verhult onder een dik pak mist en slechts zo nu en dan een klein beetje ervan prijsgeeft.

Als je een retourticket boekt op Lima, ga dan zsm door naar je startbestemming en laat Lima nog even achter je voor je een verkeerde indruk krijgt van het land, want het is werkelijk een prachtig land. Gebruik de bufferdagen voor je terugvlucht voor de stad en je weet zeker dat je geen dagen verspilt.

rogierbeckers

Author rogierbeckers

More posts by rogierbeckers

Leave a Reply