Een bustour door het prachtige Schotse Hoogland

By April 20, 2013Uncategorized

Zoals in de blog van dag 1 beschreven bleef er voor mij weinig meer over voor een tweede dag. Dus zou mijn planning van mijn dag 1 meer zien voor 2 dagen. Voor mij was het in ieder geval wel al dag 2, een dag waarop praktisch heel Schotland gepland stond. Na een stevig en smakelijker ontbijt dan de dag ervoor was het tijd om naar de Royal Mile te lopen waar de bus klaar stond. Hier weer Tyler getroffen maar aangezien de mensen nogal moeilijk deden moesten we los van elkaar zitten. Voordeel was dat ik er dus een mooi zicht over de weg aan over hield.

Bus kost ongeveer €40 voor een hele dag van zo een 600 km, het is het echt meer dan waard. We reden weg om na een uurtje te stoppen bij een Schotse Hooglander. De buschauffeur had het erover dat je meteen je eten moest bestellen en dan een foto van de Hooglander maken en zeker niet andersom, daarnaast moest je op de exacte tijd weer bij de bus terug zijn. Waarom werd snel duidelijk, je rijdt met een bus of 10 dezelfde route. Ze willen allemaal graag onderweg stoppen maar het ‘ultieme’ doel is als eerste bij de lunchstop aankomen.

Na deze eerste stop begon het echte Hoogland pas echt. Het is een prachtig landschap. Ik was er dus in April wat een bruin-gele kleurenpalet erover heen legt maar denk dat ieder seizoen hier prachtig uitziet. In de zomer zal alles groen zijn en in de herfst heb je een scala aan herstkleuren. Laagje wit erop en je hebt een winterlandschap. Het hele gebied bestaat uit best stevige heuvels dat ik het bijna bergen wil noemen maar ze zijn allemaal begroeid maar te stijl voor heuvels. Ik had meer een soort fjord-landschap verwacht maar het was anders dan wat ik ooit gezien heb.

Nog een paar kilometer verder kwamen we echt uit bij Glencoe. Een prachtig landschap bekend uit de James Bond film Skyfall. De chauffeur kon het niet laten om het zelf op te zetten. Hierna reden we langzaam richting de lunchstop, met doedelzakmuziek, je bent in Schotland of je bent er niet he..

Ik kan natuurlijk nog verder beschrijven hoe het uitzag maar daarvoor kan je beter een blik werpen op de foto’s. Het landschap was prachtig tot Loch Ness. Als er niet een PR-goeroe een keer een monster verzonnen had was de bus er gewoon langs gereden. Het is een soort groot meer met een mini ruïne. Wellicht doordat ik ‘s ochtends zo verwend was met het landschap dat het me weinig meer deed. De boot vonden Tyler en ik een beetje overdreven dus we hebben een flink stuk heuvelopwaarts gelopen en vanuit daar van het uitzicht genoten. Het was gewoon mooi maar niet zo mind-blowing als eerder op de dag.

Hierna was er niks meer te zien en maakten we het rondje af richting Edinburgh. Onderweg nog langs de Forth Bridge gekomen waarmee werkelijk alles wat ik wilde zien dit weekend gezien was. Nogmaals het is zeker de moeite waard deze tour te boeken want zeker tot Loch Ness is het echt een prachtige route. Als je met meerdere bent is een huurauto misschien beter om onderweg wat meer vrijheid te hebben over waar je wilt stoppen.

Nog een kort stukje over de dag erna. Ik dacht dat Leith een leuk stadje was, dit viel erg tegen. Je kan er vast een leuk visresaurantje vinden maar verder is een plek zoals de Rosslyn Chapel veel meer de moeite waard om naartoe te gaan als je ook even buiten de stad wat wilt zien. Wel is het leuk om even door de Scottish National Gallery te lopen. Er is gratis toegang en er hangen een paar topstukken tussen, ondermeer van Rembrandt en Monet.

rogierbeckers

Author rogierbeckers

More posts by rogierbeckers

Leave a Reply