Thailand in a nutshell

By February 10, 2013Uncategorized

Het vakantieseizoen is al over een paar maanden en ben al door een aantal mensen gevraagd voor tips over met name Thailand. Toen bedacht ik me dus dat ik wel voor Vietnam en Cambodja een samenvattende blog had getypt maar niet voor Thailand dus bij deze!

Deze blog is voornamelijk bedoeld om je een beeld te geven wat je er zoal kunt doen en wat achtergrondinformatie. Als je wilt weten hoe ik bepaalde heerlijk super comfortabele VIP-gold nachtbussen heb ervaren moet je even de losse blogs lezen, spoiler-alert: ze waren verschrikkelijk.

Ik ben maar 10 dagen in Thailand geweest dus kan je niet over alles wat vertellen maar waar we geweest zijn hebben we wel de plaats helemaal binnenste buiten gekeerd.

Om te beginnen Noord-Thailand, dit is het mooiste gebied waar ik in Thailand geweest ben. De grootse plaats, Chiang Mai, is prima te bereiken met AirAsia of Thai vanaf Bangkok maar je kan eventueel ook een nachttrein pakken, reserveer deze ruim vantevoren. Wij verbleven in Chiang Mai in het Chiang Mai Thaihouse, geen super luxe hotel maar het was er netjes en goedkoop. Je moet geen problemen hebben met een botte staff en dat de nachtwacht een ladyboy is:).

Wat moet je er zeker doen?
Je moet sowieso naar de Wat Phrathat Doi Suthep, de wat? Dat is een mega gouden tempel hoog in de heuvels van Chiang Mai. Ik ben niet echt het stereotiep scooterjeugd maar het is echt een aanrader en met een scooter naartoe te gaan. Huren kost je een slordige 10 dollar/dag en dan nog wat benzine. Daarna is het een kwestie van de heuvels inrijden. Als je via de juiste weg Chiang Mai verlaat staat het eigenlijk keurig aangegeven. Je rijdt via prachtige vloeiende bochten omhoog, onderweg zijn er meerdere punten vanwaaruit je kan genieten van het uitzicht. Eenmaal boven aangekomen kan je je scooter neerzetten en beginnen aan een flinke trap welke versierd is door een draak als leuning. Na het bezoek aan de tempel kan je nog even in het gebied rondrijden.

Verder is een Jungletrek in Chiang Mai een aanrader, in 2 dagen loop je door de jungle, rijd je een stuk op een olifant, ga je raften en sta je op met een ongelofelijk mooi uitzicht. Wij hadden geboekt bij Chiang Mai Thai House voor de trek van Jumbo Elephant Camp. Het eten, de douches (koud) en de slaapaccomodaties waren niet geweldig maar dat moet je even voor lief nemen:).

In de buurt van Chiang Mai heb je het Tiger Kingdom, bepaal zelf wat je ermee doet maar wij hebben het overgeslagen aangezien de tijgers gedrogeerd worden. Niet wat we willen op vakantie.

Midden Thailand, wij zijn door tijdtekort alleen aan Bangkok toe gekomen. Het is een ontzettend drukke stad waar zeker als je er langer bent zeker genoeg te doen is maar als je er maar kort bent is het een lelijke stad met een backpackers-district (Khao San Road).

Zuid-Thailand. Je bent niet in Thailand geweest als je niet op de Eilanden geweest bent. Aan de westkust heb je het zwaar toeristische Phuket, Krabi en de James Bond-rots: Phang Nga Bay. Wij zijn zelf op Koh Samui geweest, ook erg toeristisch al valt het bij Bo Phut Beach in het noorden wel mee. Voordeel aan deze locatie is dat vanuit hier de boten gaan naar de beroemde Full Moon Party. Als je niet op Koh Phan Gan zelf verblijft ben je hierop aangewezen. Verwacht een ontzettend grote chaos bij deze boten aangezien er door de volle maan een wild getij is. Geloof me, het is het waard. Je krijgt er een van de meest ultieme, extreme party-experiences ter wereld voor terug. Een heel dorp van het eiland wordt voor de Full Moon Party veranderd in een evenement. En wat voor een… een beachparty met 20.000-30.000 man! de drank bestaat uit cocktails, moet je je niks romantisch bij voorstelen, het is een emmertje met: flesje sterke drank (20 cl),kan Smirnoff of wat lokaals zijn, een blikje fris, een veel te sterke versie Red Bull in een mini-flesje, een berg ijsklontjes en een handvol rietjes even roeren en klaar! Klinkt voor het thuisfront best geruststellend als je zegt dat je maar 2-3 drankjes gehad hebt ;-).

Koh Samui is zoals gezegd behoorlijk toeristisch maar als je een scooter huurt en naar het zuiden van het eiland rijdt kom je bij een hele rustige kant van het eiland. Zoek de kust op en geniet van je eigen-bountystrandje. Bij Baan Taling Ngam ligt het Intercontinental hotel maar verder is het hele strand vrij. Een aanrader. Op de weg terug kan je even stukje naar het midden van het eiland rijden, hier vind je hele mooie watervallen!

Verder is Koh Tao echt een aanrader, een van de beste duikspots ter wereld, als je je duiklicentie wilt halen kan dat het beste hier door de gunstige prijs.

Waar moet je op letten?
– In Bangkok stikt het van de tuktuks, een handig vervoermiddel maar de chauffeurs verdienen een deel van hun geld met het afzetten bij zaken waar je een pak kan laten aanmeten. Als je tijd hebt en goedkoop aan de andere kant van de stad uit wilt komen kan je hierop ingaan en zeggen dat je weet van de ‘scam’. Zeg dat je best even 5 minuten in een kledingzaak wilt kijken zolang hij je daarna maar voor 20 Bath (50 cent).
– Als je een scooter wilt huren maak eerst van de hele scooter foto’s voordat je wegrijdt. Op die manier kunnen ze je achteraf niet de schuld geven van schade die er al aan was voordat jij de scooter huurde.