Cambodja met het tempo van een Chinees

By July 30, 2012Uncategorized

We zijn nu al een tijdje uit Cambodja maar ik wil toch nog even de blog schrijven over hoe het land is.

Zoals je een verschil hebt als je in Nederland de grens oversteekt naar Duitsland heb je ook hier verschillen, Aziƫ is net als Europa een gebied met veel onderlinge verschillen. We kwamen in Phom Penh aan over land. Dit gaf de gelegenheid om naar buiten te kijken op zoek naar die verschillen. Dat was geen probleem. We zijn in Vietnam voornamelijk langs de kustlijn gereisd wat denk ik belangrijk is om te vertellen. In Cambodja zag je namelijk ook veel rijstvelden maar ertussen veel meer bomen.

Aangekomen in Phnom Penh werd meer duidelijk, de Cambodjaan gebruikt niet zijn eigen valuta maar de US Dollar. De prijzen op de menu kaart zien daardoor dus ook lager uit. Waren we in Vietnam bedragen van in de tienduizenden gewend ging het hier meteen in de 1, 2 , 3 dollar of hoger. Dat tikt toch aan. Ook waren er geen kleine restaurantjes te bekennen zoals we die in Vietnam gewend waren. Of echt kraampjes waar je toch wel erg moet opletten of gewoon restaurants. We wilden niet nog even snel voor de tempels van Angkor ziek worden dus gingen we voor de laatste optie. Hier eet je voor onder de 5 dollar met een Angkor-biertje.

De stad zelf is erg westers, lijkt een opgeknapte oost-blok stad. Niet heel vreemd, het is een republiek, geen socialisme zoals in Vietnam, het kapitalisme heeft dus al lang geleden toegeslagen. De stad vond ik minder bijzonder, buiten het koningklijk paleis bleef er eigenlijk een stad over die vooral opviel door het rustigere verkeerd.

De reis naar Siem Reap kan je alleen met een bus, auto of vliegtuig maken, er ligt rails maar er rijden geen treinen. Wij kozen voor de bus, kost je een 12 dollar, te boeken vanaf iedere straathoek, hotel, hostel of guesthouse.

Reis neemt maximaal 7 uur in beslag en dan wordt je afgezet in een stad die volledig draait op het toerisme dat aanwezig is voor de tempels van Angkor. Een dag een tuktuk moet je ongeveer 15 dollar met twee man voor rekenen. Als je maar 1 dag er bent is het small circuit een aanrader. Kleine aanvulling erop, ga voor de zondopgang naar het meer bij Angkor Wat, maar bezoek het pas aan het einde van de rit. Dan kom net voor de massa bij Bayon en Ta Phrom.

Voor de andere dagen kan je natuurlijk ook kiezen om de tempels te gaan bezichtigen, wij hadden de kleine route op dag 1, de grote en nog wat aanvullingen op dag 2.

Als je van een drankje houdt heeft Siem Reap een ‘Pub Street’. Veel gezellige bars waar je voor 0,50 dollar een Angkor biertje regelt. Smaakt prima:)

Als je klaar bent in Cambodja kan je door reizen naar Thailand of eerst nog even de kust van Cambodja verkennen, daar schijn je hele rustige stranden te vinden.