Vietnam, een land met een scheiding

By July 22, 2012Uncategorized

Nu ik in de bus naar Cambodja zit kan ik stellen dat we Vietnam hebben afgesloten. Ik ga niet de reis samenvatten, de blogs zijn leuk zoals ze zijn en als het goed is komt van Bram zijn kant sowieso een samenvatting. Ik ga het land samenvatten, de cultuur gecombineerd met wat je er kan doen en wat tips voor als je zelf geïnteresseerd bent geraakt.

Zoals ik schreef, Vietnam heeft voor ons een scheiding. Een deel hiervan heeft met de geschiedenis te maken, een deel met het land zelf en natuurlijk ook met wat wij ervan gezien hebben.

Het begon voor ons in Hanoi. Onze eerste indruk was dat het een broeierig warme stad was, we waren er nog niet aan gewend dus met het uitstappen uit de bus merkten we het verschil. Het was een drukke stad met smalle straatjes waarbij het leefklimaat door de bomen niet beter wordt. Maar het gaf het straatbeeld wel een leuk karakter. Voor de toerist die graag bijzondere gebouwen wilt zien is het niet geschikt. Wie van dat straatbeeld houdt, laat je met een taxi afzetten bij het Hoakiem-meer en loop gewoon een tijdje door de kleine straatjes. Het mausoleum ligt buiten het centrum, wie het van binnen wilt zien moet er tussen 8 en 11 zijn maar verwacht lange rijen. Voor de buitenkant kan je altijd langs.

Maak je geen zorgen over het boeken van een tour naar Ha Long Bay, twee dagen wordt aangeraden maar de eendagstour geeft je een goed beeld. Voor de 1 dag ben je iets meer dan $15 kwijt, de tweedaagse ligt rond de $55. Boeken kan in iedere straat op 10 plekken en sowieso vanuit het hotel of hostel.

Van Ha Long Bay kan je je vanalles voorstellen zonder teleurgesteld te worden. Wij vreesden voor het ergste voor $17 en waren al blij dat we vanuit het hotel in Ha Long Bay waren voor die prijs. Maar op de boot merkten we dat we al vertrokken met maar 22 man aan boord in plaats van het maximum van 48. We vertrokken richting de lijmstenen, zowel in het zitgedeelte als boven op het dek was het goed uit te houden en was een mooi uitzicht te zien. We gingen eerst naar een soort floating village om nog wat vis te halen. Kort hierop volgde een smakelijke lunch die bestond uit meerdere kleine gerechten waar je uit kon kiezen. Vanuit hier kon je ook met de kano weg maar het was voor ons niet helemaal duidelijk of je dan nog meer met de boot zou zien of dat de boot je aan het eind zo oppikken dus dit hebben we gelaten. Hierna ging de boot naar een grot die zich binnen zo een lijmstenen grot had gevormd best indrukwekkend. De kade voor de boot en de wandelpaden waren ook de enige bouwsels die in heel Ha Long Bay te zien waren. De rotsen zijn echt onaangetast. Na een uur of 5 op de boot gingen we terug naar Hanoi, een rit van 3 uur inclusief een pauze.

Wij hadden genoeg van Hanoi gezien en wilden door naar Ninh Binh, dat kan per trein en per bus, beide zijn goed in het hotel te regelen maar ben op tijd voor de trein, wij konden alleen maar hard seats pakken. Een andere optie is Sapa voor een echt beeld van het binnenland, een trip kan vanaf 2 dagen.

Ninh Binh is het Ha Long Bay van het binnenland. Het draait volledig op Tam Coc en Trangh An waar je met een roeibootje voor nog geen €2 gedurende 2 uur wordt rondgeleid. Als je de kans krijgt laat je naar Muah Cave brengen (of regel een kaart en scooter voor $5/dag bij je hotel) voor een adembenemend uitzicht. Doordat Ninh Binh geen echte highlight is op de kaart heeft het centrum een heel leuk karakter. Het is 1 ‘grote’ straat met wat kleine straatjes. Zeker na een drukke stad als Hanoi is het een welkome afwisseling.

Hierna zijn we naar Hué gegaan, de treinen zijn comfortabeler maar zaten vol dus moesten we een nachtbus hebben. Niet erg relaxed maar je komt vroeg aan in Hué dus je kan daar verder uitslapen. Dat kan je doen op je hotelkamer of je rijdt in 15 minuten naar een prachtig rustig strand:). Vanaf hier is ook een scheiding, het noorden met Ha Long Bay, Ninh Binh en eventueel Sapa staat bekend om adembenemende uitzichten, hierna kom je meer in leuke steden. Hué staat bekend om de citadel, het is leuk maar wij kregen er geen dag stuk geslagen. Wederom gewoon de stad bekijken als deze door de bevolking gebruikt wordt. Als je van wat historie houdt boek een tour naar de DMZ-zone, het grootste gedeelte van de oorloog is opgeruimd maar er staat nog een vliegbasis en aan het eind loop je een eind door de Vinh Moc tunnels, een goed alternatief voor de Cu Chi tunnels waar je meer tijd voor nodig hebt. Hele tour is net onder de $15 inclusief gids.

Vanaf Hué is het het beste om met een bus naar Hoi An gaat, als je met de trein gaat moet je vanaf Da Nang toch weer de bus pakken dus kan je beter meteen de bus pakken. Kost een uur of 4 voor ongeveer $4-6.

Veel toeristische dan Hoi An krijg je het niet, Nederlanders en ressorts zijn er in grote getale maar als je je daar niet te hard aan irriteert is het een leuk dorpje waar je je voor minder dan $100 een maatpak laat maken. Ook dit is weer een verschil met het noorden, massatoerisme was er niet echt. Zelfs in Ha Long Bay was het niet dat de boten bijna tegen elkaar botsten. Een tip voor eten is Haifoo, leuk restaurant met als menu tip de ‘Hoi An specialities’. Als je geschikt bent voor een scooter kan je in een uur naar de My Son tempels rijden. Het is niet super bijzonder maar een uurtje rondlopen kan geen kwaad. De rest van de dag kan je doorbrengen op het prachtige strand van Hoi An. Kies wel voor An Bang, mooier en rustiger dan de andere.

Onze volgende stop was Saigon (Ho Chi Minh-stad), we waren bevooroordeeld, we kwamen met het idee het is ook zonde om het over te slaan. Het is ook niet meer dan een metropool, het was er super druk, drukker dan Hanoi maar daar hadden de straatjes wat leuks doordat ze zo smal waren. Een dag krijg je wel om met een wandeling door het centrum langs het Reunification Palace en de verschillende musea. Voor de overige dagen kan je kiezen voor een trip naar de Mekong Delta en een dag naar de Cu Chi tunnels. Wij kozen om door te gaan naar Cambodja.

Vragen? Gebruik de comments onderaan.