Waarom op reis naar Azië? De cultuur ligt op straat.

By July 20, 2012Uncategorized

De 15 uur in de trein geven me naast de mogelijkheid om gewoon chill te liggen en muziek te luisteren ook gewoon de gelegenheid voor een blog die niet gebonden is aan wat we daadwerkelijk van dag tot dag doen.

Waarom ga je naar Azië als jongere? Er zijn zoveel oorden dichterbij waar je je vakantie kunt slijten. Azië heeft iets wat je eigenlijk alleen kunt begrijpen als je er geweest bent maar ik ga het gewoon proberen. Ik heb toch tijd zat.

Het is iets wat alleen besteed is aan mensen die een tijd het patatje oorlog kunnen missen, er geen probleem mee hebben om met de locals te communiceren door gebruik te maken van ‘handen en voeten’. Nog leuker is het als je openstaat voor het ontmoeten van nieuwe mensen. We zijn nu 10 dagen onderweg en hebben al zoveel mensen ontmoet. Een eigenschap van de mensen die zelfstandig hier zijn die je gemeenschappelijk hebt is een lust voor reizen en dat bepaald al een groot deel van je karakter. Bijna iedereen hier benoemd zijn reis in maanden in plaats van het gebruikelijke dagen of weken. Dat zijn ook de mensen die je de beste tips geven die je nergens leest.

Ik dwaal af, waarom is Azië zo mooi? Op de eerste plaats is het nog meer in handen van de lokale bevolking dan van de westerse cultuur. Hier is de straat oversteken bijvoorbeeld nog een vaardigheid.

Overal langs de straat zie je kleine eettentjes. Wij hebben tot nu toe gegeten bij restaurantjes waarbij het eten achter de schermen werd klaar gemaakt. Volgens mij is het maar beter ook. Maar toch geven alle straatkeukens de steden een bijzonder karakter. In Hoi An was dat in veel mindere mate, daar heb je ‘Walking en cycling’-zones. Stel je zit dus 2 weken in een resort in Hoi An en wordt vanuit daar rechtstreeks in het centrum afgezet mis je dus de constante klank van claxons, de geur van de straatkeukens en de vragen van straatverkopers. Maar dat is precies wat hier onderdeel van het land en de cultuur is. Door Hanoi moet je niet lopen opzoek naar monumenten maar gewoon door het oude centrum voor de dingen die van een grote stad een Aziatische metropool maakt, de straten zelf en hoe maximaal ze gebruikt worden.

Dat is waarom ik in Azië ben.

rogierbeckers

Author rogierbeckers

More posts by rogierbeckers

Leave a Reply