Marokko – Dag 7 – Fès

By July 21, 2011Uncategorized

 

We bloggen nog even verder met dag 7. Vandaag eens een dagje geen bustour naar de volgende stad dus dat was ook wel eens fijn!

De dag begon bij de poorten van het koninklijk paleis erg indrukwekkend als je bedenkt dat het 3 jaar heeft geduurd om de deuren te maken op een manier waar ik later in deze blog nog op terug kom.

 

Fès heeft 2 medina’s een uit de 9e eeuw en een van de middeleeuwen, vanaf een heuvel kreeg je een mooi overzicht over de gehele stad en dus ook de twee medina’s. De oude medina werd net als 80% van de steden die we bezocht hebben beschermd door Unesco, volgens mij was de voorzitter in de tijd dat deze aan de werelderfgoedlijst zijn toegevoegd Marokkaans ofzo.

 

Hierna reden we door naar een klei, porselein & mozaiek ‘fabriek’ . De eerste meneer die we aan het werk zagen was met militaire precisie aan het kleien, hij had gewoon 35 identieke voorwerpen voor zich staan. Kleien like a boss! Verderop werden mega vazen geverfd, ik moet er niet aan denken om als die bijna klaar is uit te schieten en dan opnieuw te moeten beginnen! Nog een klusje dat werd uitgevoerd met extreme precisie was het op maat tikken van de mozaïek stukjes. Toen werd pas echt duidelijk wat een karwei het is om al die gebouwen die tjokvol mozaïek  hangen te decoreren.

 

De volgende stop was, hoe verrassend: Een medina, die hadden we nog niet gehad deze vakantie. Die van Fès bestond uit een stuk of 10.000 (!!!) kleine straatjes. Dan bedenk je je wel 2x voordat je even extra lang de tijd neemt om een foto te maken en de groep daardoor bijna niet meer ziet.

 

Hierna gingen we naar een leerlooierij, vanaf een dak kon je zien hoe het van dierenhuid tot leer ging. Ik was blij dat we het vanaf een afstand bekeken want er kwam me toch een putlucht vanaf. respect voor de mensen die er werken.

 

De lunch was in een restaurant waar mijn knieën voor de afwisseling eens onder de tafel pastte. Voorgerecht kennen jullie inmiddels en het hoofdgerecht had in plaats van rijst couscous maar was verder weinig anders dan die van de vorige keren.

 

Hierna gingen we naar *trommelgeroffel* de andere medina! Hier weer van die keurslagers waar onze vriend van de smaakpolitie zich de komende 300 seizoenen mee bezig kan houden. Deze Medina staat bekend om zijn ambachten dus kon een bezoek aan een weverij niet ontbreken. Hier wordt nog meteen ouderwets weefgetouw gewerkt, leuk om te zien:)!

 

Als laatste stop gingen we kijken bij een meneer die met een klein pennetje een patroon in een plaat zat te tikken. Schijnt dat zijn vader een van de 7 mannen is geweest die aan die grote poorten hebben gewerkt.

 

Zoals wel te lezen ben ik wel een beetje klaar met medina’s en moskeeën. Stuk voor stuk zijn ze super mooi maar na een aantal medina’s kijk je er zelf niet meer vies van op als ze een kip op de weegschaal plaatsen en als de klant akkoord gaat met het gewicht vervolgens het hoofd ervanaf wordt gehakt. (Okee het blijft een smerig gezicht maar gaat om het idee). Vanaf morgen staat ons daarom een totaal ander landschap te wachten, we moeten er wel even 400 km voor in de bus zitten maar ‘s avonds gaan we met een jeep door de Sahara crossen en vervolgens op een kameel of dromedaris over de zandduinen om vervolgens van een adembenemende zonsondergang te genieten:)!

 

Ik heb foto’s toegevoegd van:

 

  • De poort van het Koninklijk Paleis
  • De medina vanaf de heuvel.
  • De kleifabriek
  • De Medina van Fès
  • De leerlooierij
  • Nog een keer de medina van Fès maar dan die uit de Middeleeuwen
  • De weverij en een meneer die borden versiert.
rogierbeckers

Author rogierbeckers

More posts by rogierbeckers

Leave a Reply